Amikor egy francia bulldog mellett döntöttél, vállaltad, hogy családtagnak tekinted. Ez számára azt jelenti, hogy a falkádhoz tartozik. Azonban fontos, hogy a hierarchiát már a kezdetekben alakítsd ki a falkán belül. Te vagy a falkavezér, akit követni kell, szót fogadni neki, aki megszabja a határokat.

A határok természetesen, nem csak fizikailag  értendők, melyen kívül nem sétálhat, hanem olyan viselkedési normákat, amelyeket be kell tartania. Ilyen pl. hogy nem ugrálhat rá idegen emberekre, nem harapdálhatja a bútorokat, nem kotorászhat a konyhában lévő kukában, vagy éppen nem viselkedhet úgy a pici gyermekeddel, mint veled, amikor játszatok a parkban.

Tehát ha következetes vagy semmi nem jelenthet gondot, sem egy másik kutyus, sem egy kisgyermek vagy egy kisiskolás gyermek. 

De nézzük meg, hogy a fajtájára jellemző tulajdonságok is megerősítik e ezt a tényt. 

 

Francia bulldog tulajdonságaik

A francia bulldogok gyorsan és könnyen alkalmazkodnak,  hamar elsajátítják az együttélés szabályait is, persze csak akkor, ha egy jó falkavezér irányítja a közösség életét. A francia bulldogok könnyű alkalmazkodásához hozzájárul az is, hogy ők igazi társasági kutyák. Számukra a gazdájuk jelent mindent. Imádnak a falkához tartozni és igazi fájdalom számukra, ha kirekesztik őket abból. Imádják az emberek társaságát. Semmilyen különleges igényük nincs, pusztán, hogy jól érezhessék magukat a gazdi és a falka tagjai között. Számukra még a pihenés is sokkal nyugodtabb, ha a gazdájuk közelében „húzhatják a lóbőrt”. 

A francia bulldognak ma már nincsenek célzott feladatai. A francia bulldog egyszerűen egy denevér fülű, nyomott orrú, röfögő kutyus. Nem vadászkutya. Nem is érti mi értelme van üldözni egy nyulat, vagy egy vaddisznót órákon át. Persze ha egy macsekról van szó az udvarban vagy az utcán, akkor nem ez a helyzet. 😀 A bucink nem is egy tipikus házőrző. Lehet hamarabb lát egy játszópajtást a betörőben, mint egy veszélyforrást. Nem azt mondom, hogy nem kelti fel a családot az ugatásával, de támadni nem fog.

Illetve sose lesz belőle egy engedelmes rendőr kutyus, aki hallgat minden parancsra. Nagyon sok dologra megtaníthatóak és okosak is, na de ha valamit a fejükbe vesznek, akkor aztán szólhatsz nekik, rájuk parancsolhatsz, nem biztos, hogy halló fülekre fog talál, akár mekkora fülei is van. 😀 Száz szónak is egy a vége, a lényeg, ő pontosan arra lett kitalálva, hogy veled és gyermekeiddel egy családban, egy falkához tartozóként éljen 😊.  Emiatt sorolják a francia bulldogokat a kísérő és társasági kutyák csoportjába. 

Régen, amikor még csak szerettünk volna egy saját bucit, én egy kicsit zord külsőt láttam rajtuk. Pontosabban már egy kifejlett példányban. Természetesen ma már szabályszerűen elolvadok egy-egy buci láttán. Na és ma már azt is tudom, hogy mekkora szívük van ezeknek is kis lényeknek.

Vannak pillanatok, amikor azt gondolhatnánk, hogy gyerek mellé kizárt a tartásuk, mert felnőtt korú bucik mozdulatai egy játék során durvának is tűnhetnek. Azonban gyerek közelében a bulldogok egy imádnivaló, kedves, óvatos, visszafogott tündérré válnak és ez nem valami mese habbal. Ha én magam nem látom, én se hiszem el. 

 

Francia bulldog hatása a gyermekekre

Egy kis buci mindenképpen jó hatással van a gyerekekre. Megjegyzem bármilyen kutyáról legyen szó, de főképp szobakutyákról pozitívan hatnak a gyermekekre. 

Több tanulmány is igazolta azt, hogy azok a gyermekek, akik egy vagy több kutya mellett nőnek fel,

1.Szociálisan sokkal érzékenyebbek

  1. Felelősségteljesebbek

3.Intelligensebbek

, mint azok a gyermekek, akik kutyák nélkül nőttek fel. 

Gondoljuk csak végig egy kis francia bulldog a családban, milyen példát nyújthat a gyermekednek. Azt fogod látni, hogy gondoskodsz róla. Eteted, itatod, játszol vele, sétáltatod, orvoshoz viszed. A gyermek szociális tanulás útján, azaz a szülői mintát követve rengeteg dolgot tanul meg.

Ezzel csak jó példát mutatsz számára, nyilván érdeklődni fog, mit miért kell tenni. Miért kell ennyiszer kivinni az udvarra, miért kell orvoshoz vinni, miért nem adhatunk neki abból az ennivalóból, amit mi eszünk stb..

Te pedig szépen gondosan mindent megválaszolsz neki. Ahogyan a gyermekünket bevonva a munkába elkészítünk egy finom sütit, úgy a házi kedvencek nevelésébe is egész nyugodtan bevonhatod a gyerekeket is.

Egész nyugodtan adhat neki ő is enni, rábízhatod, hogy egy napon keresztül gondoskodjon arról, hogy legyen előtte ivóvíz. Megfésülheti a szőrét, közösen ápolhatjátok mancsát, arcát, elkísérhet állatorvoshoz is. Megfogja érteni, hogy ő is megbetegedhet és vigyázni kell rá.

Együttérző képessége mellett a kommunikációs készsége is fejlődni fog, főként, ha egyedüli gyermekről van szó, hiszen a kiskutyához beszélni fog és tanítani is fogja.. Ő is szem előtt tartja a betartandó szabályokat, miket szabad, miket nem, melyet megpróbál betartatni a kiskedvenccel.

Nem utolsó sorban pedig a gyermek elsődleges tevékenysége a játék. A francia bulldogok pedig imádják, ha foglalkoznak velük. Az együttjátszással pedig csak megerősödik a kapcsolatuk, hiszen egyre több olyan időt töltenek együtt, melyben jól és felszabadultan érzik magukat. 

Egy buci igazán jó dolog egy gyermek életében.