Így tanítsd szobatisztaságra a francia bulldogod

Category:
Author: wonderfulkennel
Date: április 26, 2021

[et_pb_section fb_built="1" admin_label="section" _builder_version="3.22"][et_pb_row admin_label="row" _builder_version="3.25" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.25" custom_padding="|||" custom_padding__hover="|||"][et_pb_text admin_label="Text" _builder_version="3.27.4" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat"]

A szobatisztaságra nevelésnek is vannak alapvető módszerei. Sok helyen lehet olvasni erről, mint probléma, de igazából ez is csak egy tanítandó feladat.

Amikor úgy döntöttél, hogy az életed része lesz egy francia bulldog, akkor vállaltad azt is, hogy egész életén keresztül neveled és tanítod őt, ám ez nem merül ki csupán annyiban, hogy eteted és itatod. Nyilván, te is egy kiegyensúlyozott, okos és életvidám bucit szeretnél magad mellett, akinek nem jelent gondot a szobatisztaság, ehhez viszont te magad is kellesz, mint gazdi és falkavezér. Meg kell értened, hogy nélküled nem működik semmi, gyermekedként kell szocializálnod őt ebbe a világba.

A szobatisztaságra való nevelés nem tűnik egyszerűnek, főképp nem kezdő gazdiként. Szeretnénk megnyugtatni, hogy nem olyan pokoli dolog ez, mint ahogy azt sokan gondolják.

Ahogyan említettük vannak alapvető módszerek itt is. Ez a blog csak francia bulldogokról szól, mégsincs kimondottan egy olyan nevelési módszer sem, mely beválna minden egyes franciabulldognál, hiszen mindegyik buci más és más. Nem beszélve arról, hogy minden buci egy kicsit eltérő körülmények között cseperedik fel. 

Lehet, hogy hozzád télen került a rosszcsont, xy-hoz viszont nyáron.  Megesik az is, hogy betegen kerül a gazdájához egy kölyök, ami nagyban befolyásolja a szobatisztaság alapvető törvényeit. Meghatározó az is, ha valaki panellakásba vagy kertes házba viszi haza a francia bulldogját.

Vágjunk is bele!

Alapvető módszerek:

1. Etetés:

Mint ahogyan az embernél is az emésztésünket a táplálkozásunk határozza meg, úgy a kutyáknál sincs másképp.

Amint megérkezik hozzád a kis bucid a lehető legjobb körülményeket próbálod megteremteni számára, ez természetes. Viszont arra kérünk, ne halmozd el táppal és mindenféle kutyaeledellel, mert sajnos ezzel nem csak megterheled a gyomrát, hanem felborítod a bioritmusát is. Nehezen megállható az is, hogy ne adj neki a saját tányérodról néhány falatot – hiszen úgy meg tudja magát sajnáltatni azokkal az árva szemekkel – de te légy az erősebb, hiszen te vagy a falkavezér. Ne adj neki olyat, amitől hasmenése lehet, mint például a zsírosabb ételeket, konyhai kosztokat.

Mivel a kölyköknek elég gyors az anyagcseréjük, ezért általánosan evés után 20 perccel már lehet arra számítani, hogy a babádnak „nagy dolga” lesz :D. Ebből kiindulva, ha állandóan eszik, akkor állandóan „nagy dolga” fog akadni, te pedig nem fogsz minden félórában arra figyelni, hogy ne történjen baleset.

Sajnos sok gazdinak indul úgy a közös kaland a francia bulldogjával, hogy unos-untalan csak pisit és kakit takarít, ami borzasztó.  Negatív érzéseket táplál a gazdiban és a kutyusban is, pedig ő nem tehet semmiről.

Amit tehát tanácsolunk:

A kutyus előtt ne legyen állandóan eledel, se táp, se konzerv stb. Bátran vedd el előle a tálat ha nem nyúl hozzá, majd a következő alkalommal megeszi.  A rendszeresség pont alatt hosszabban taglaljuk a bucid táplálkozásának beosztását.

Nem mindegy, mit adsz neki, mennyit, mikor és mennyi ideig van előtte, mert ezek mind hatással vannak az anyagcseréjére.

2. Rendszeresség:

A kutyák ösztön elv alapján működnek, ha mi nem mutatunk nekik utat falkavezérként, akkor felborul a rend.  Felfordult lakás, tele kakival és pisivel? Maga lenne a rémálom!

Az „etetés” alatt tisztázódott, hogy nem lehet a kutyus előtt egész nap étel. Ösztön elv alapján működik, ha éhes és van előtte étel, akkor enni fog, és ha azt megemésztette üríteni is fog, teljesen mindegy, hogy hol van.

Mindennek a kulcsa a rendszer. Kutyusunknak nincs órája, amiről leolvashatná, hogy neki most pihenő ideje van vagy épp ebédideje. Mi osztjuk be számára az időt, ami alapján meg fogja tanulni, hogy mindennek megvan a maga ideje, rendje. Ha tartjuk a rendszert, nem lehet probléma a későbbiekben. Persze vannak plusz trükkök, melyekkel gyorsíthatjuk a szobatisztaságra nevelés folyamatát.

Az alábbi rendszerességi táblázat jó kiinduló lehet mindenki számra:

(Megjegyezzük, ezt mindenki a saját időbeosztásához kell, hogy igazítsa. Lehet, hogy valakinek az első egészségügyi séta 6:00-kor, valakinek pedig 8:00-kor lesz.)

Kép forrás: http://www.fressnapf.hu/szobatisztasagra-neveles/

Van egy nagyon jól bevált praktikánk, mely segített a mi bucink szobatisztaságra nevelésében. A rendszeresség mellett megpróbáltuk ösztönözni valamivel annak érdekében, hogy kint végezze el a dolgát. Hiába tartottuk a rendszert Zara egyszerűen nem volt hajlandó kint könnyíteni magán. Amikor viszont egyik reggel megtört a jég, dicséret képpen visszatérve a lakásba kapott egy jutalomfalatot, egy simogatást és viccesen hangzik, de egy fenéktörlést is. 🙂

Megtanulta, hogy egy eseményt egy másik követ. Rájött arra, ha kimegyünk és ott elvégzi a dolgait, akkor a lakásban fenék törlést követően kapni fog valami finomat.

Hihetetlen de pár alkalom után a lakásba visszatérve, a szekrény előtt ülve várta a jutalomfalatot, hiszen „ügyes volt” 🙂

3. Mi van, ha baleset történik?

Ha baleset történik, semmiképp ne légy feszült, ingerült és ne szidd le a bucidat. Nem ő tehet róla, hiszen ha tartod a rendszert, gond nem lehet.

Amit feltétlen tenned kell az nem más, mint alaposan feltakarítani a „baleset nyomait”.  Erre azért van szükség, mert a nem alapos takarítás után a bucink kiszimatolja, hogy egyszer ő már ott könnyített magán és ösztönből ugyanoda fog piszkítani.

4. Pelenka használata:

A pelenka elég praktikus dolog, bár nálunk nem vált be. Mi az egészségügyi sétákat részesítjük előnyben. A pelenka esetében fokozottabb figyelemre van szükség. Amikor bent jelét lehet látni annak, hogy üríteni szeretni, akkor rá kell tessékelni a pelenkára. A hátránya számunkra pont az volt, hogy nem mindig volt időnk észrevenni, hogy „nagy dologra” készül.

Természetesen, ha téli időszakban kerül hozzád a kicsi, vagy olyan körülmény van, ami miatt nehezen lehet megoldani a szabad levegőre való jutást, akkor bátran lehet használni.

Végig is értünk. Reméljük, hogy tudtunk segíteni neked ezzel a cikkel. Lehet, hogy néha több energiát igényel ezen része a nevelésnek, de megéri! A kemény munkád ellenére adódhatnak balesetek, de azt tanácsoljuk, hogy légy türelmes és következetes!

Kemény meló, de nem azért, mert olyan borzasztó nehéz feladat lenne, hanem mert időt kell rá szánni. A mai kor emberének pedig időből van a legkevesebb.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

A quote for you:

"Just a small life
Just a tiny life, in the palm of your hand. If your soul could see what flows from it, you would be richer and better for it. He trusts you with his fate, he loves you, you are the summit of his humble life, the mirror of your love, he rewards you with his heart, you'll never have a better friend than he! Ervin Aranyosi"
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram