Ha a kutyád jól viselkedik, az nem csak neked öröm, hanem neki is. Ha be tudod hívni, mert hallgat a nevére, ha bátran sétálhatsz vele, mert nincsenek rossz szokásai, ha be tudsz ülni vele a kocsiba, mert betartja a szabályaidat, az azt jelenti, hogy minden helyzetben, stresszmentesen maradhat a kísérőd. Ezért az idilli állapotért meg kell dolgozni. A legjobb, ha felkeresel egy kutyaiskolát. A francia bulldog nevelése azonban nem itt, hanem már a hazaérkezéskor elkezdődik. Lássuk tehát, mik a stresszmentes kutyatartás titkai:

 

 

 

A kutyádnak van… lába!

 

 

 

Banálisan hangzik, ugye? Sajnos a francia bulldogok esetében sokszor megfeledkezünk ezekről a fontos eszközökről. Mivel kistestű fajtáról van szó, nagy a kísértés, hogy felemelve szállítsd, arrébb tedd, vagy egyszerűen felkapd őt. Ez azonban sajnos nem a legjobb módszer. 

 

Engedd, hogy a saját lábán közlekedjen és várd is el tőle, hogy a segítséged nélkül is eljusson a-ból a b-be. Ez nem csak azért fontos, mert egy kifejlett, akár 15 kilós bulldogot már nem olyan könnyű sok-sok méteren át cipleni. Azért is, mert fontos, hogy a kutyosodnak meg kell tanulnia, hogy:

 

  • Teljesítse a kéréseidet anélkül, hogy fizikailag be kelljen avatkoznod, tehát például a kiszemelt helyre cipelned őt. 
  • Saját maga oldja meg a problémáit, tehát ne akarjon az öledbe kéredzkedni, ha kellemetlen helyzetbe kerül. 

 

Engedd, hogy a kiskutya a saját lábán fedezze fel a környezetét! Hívd vissza, kösd pórázra, vagy, ha tényleg nagyon szükséges, fedd meg, ha valami rosszat csinál! De ne úgy akard megfékezni, vagy az engedelmességre rávenni, hogy az öledbe kapod! Ha a kivonod őt bizonyos helyzetekből azzal csak ártasz neki, mert nem fogja megtanulni kezelni az életben adódó eseményeket.

 

 

 

Figyeld a kutyád jelzéseit!

 

 

 

A denevérfülek, a turcsi orr, a gombszemek és a farok is mesélni tudnak. Rengeteg dologra következtethetsz a kutyád testbeszédéből. Ha odafigyelsz rá, el tudod kerülni a legnehezebb helyzeteket. Ha például valaki megsimogatja őt, láthatod, hogy élvezi-e, vagy elfordul a helyzetből és szájnyalással, szájnyitással próbálja csökkenti a stresszt. Ha azt látod, hogy a kutyádnak nem tetszik a helyzet, el tudod terelni a figyelmét, vagy ki tudod vonni a szituációból, még azelőtt, hogy odakapna, vagy megugatná azt, aki kedveskedik neki. 

 

 

 

Ha nagyjából ismered a reakcióit, sokkal könnyebben elkerülöd a felesleges feszültséget. Vannak nem kívánt reakciók, például a sunyítás, harapás, ugatás, morgás, amiket a kutyusod akkor mutat, amikor valami nem tetszik neki. Ilyenkor hajlamosak vagyunk rászólni, esetleg a kutyus orrára koppintani – pedig lehet, hogy csak félelmi reakcióról van szó. Ilyenkor ahelyett, hogy megszüntetnénk a gondok okát, csak további feszültséget keltünk az állatban, ez pedig ritkán vezet jóra. 

 

 

 

Szánj egy kis időt arra, hogy megtanuld, mit tehetsz ilyen helyzetekben! Vannak kutyák, akiknek a simogatás, vakargatás, vagy már a gazdi hangja is elég, hogy megnyugodjanak – például amikor gyerekek veszik körül őket. Más kutyusoknak segít, ha elvonják a figyelmüket, játszanak, labdáznak velük. Kevesebb stressz, nyugodtabb kutya! 

 

 

 

Szabj határokat!

 

 

 

Persze az, hogy odafigyelsz a kutyádra és engeded, hogy a saját akarata szerint közlekedjen, még nem azt jelenti, hogy nem kell betartani bizonyos szabályokat. Fontos, hogy legyenek elvárásaid a kutyáddal szemben és megköveteld tőle a fegyelmet. Ez ugyanis szabadságot ad neki. 

 

 

 

Ha elvárod tőle, hogy első szóra engedlemskedjen, ha hívod, az azt jelenti, hogy nyugodtan szaladgálhat a kutyafuttatóban, visszahívod és jelzel neki, ha indulnod kell vagy veszélyt érzel. Ha csak engedéllyel láthat neki az étkezésnek, nyugodtan sétálhattok a városban, nem kell folyton a lábad mellett állnia, nehogy olyasmit egyen meg a földről, amit nem kellene. 

 

 

 

Legyél pozitív és következetes!

 

 

 

Ha a kutyád az elvárt viselkedést tanúsítja, dicsérd meg! Ne babusgasd viszont, ha olyasmit tesz, amit nem szeretnél! Szintén azért, mert kistestű kutyáról van szó, hajlamosak vagyunk babusgatni és simogatni a kutyust, ha félelemből morog, vagy borzol valakire. Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy nem veszik komolyan a kutya fenyegetését, kinevetik, vagy játéknak veszik például a vicsorgást.

 

 

 

Ha félelmet látsz a kutyán, beszélj hozzá, vagy hívd arrébb, ha pedig borzol, vagy vicsorog, mondj egy határozott NEM!-et és tereld el a figyelmét! Sose próbáld simogatással, nevetgéléssel elvenni egy helyzet élét, hiszen így a kutyád nem tanulja meg kezelni az indulatait és a félelmeit – holott képes lenne ezekre a dolgokra. 

 

 

 

A 3 másodperces szabály

 

 

 

A kutyák sajnos nem gyerekek, hogy elbeszélgethess velük arról, mi is történt délelőtt az iskolában. Ha valami rosszat csináltak, azonnal jelezni kell nekik, hogy hibáztak. Ha például a kutyád lerángatta a helyéről a WC-papír gurigát, hiába fedded meg őt a nap végén a másik a szobában – nem fogja tudni, miért kapott szidást. 

 

 

 

Ha a bulldogod valami rosszat csinál, igyekezz azonnal rászólni. Szakértők. szerint 3 másodperced van arra, hogy reagálj – vagyis jó, ha lehetőleg azonnal lépsz valamit a cselekvésre. Nem kell verekedned, vagy büntetned, a kemény, határozott fellépés is megteszi, a lényeg, hogy gyorsan szólj neki.

 

A francia bulldog fogékony, társasági kutya. Ha következes vagy vele és odafigyelsz rá, éppen olyan hatékonyan tud majd olvasni a Te jelzésediből, mint Te az övéből. Ha kommunikáltok egymással, tudni fogja például, hogy az utca mások feléről ugató uszkár nem jelent rád veszély, így nem akar majd tőle hangos morgással megvédeni. A testbeszédedből látja, hogy a gyerekek a “falkádhoz” tartoznak, így még a kissé hangosabb közeledést is türelmesebben viseli. 

 

 

 

Ha egymásra tudtok hangolódni, a francia bulldog képes lehet akár parancsok nélkül is tenni a dolgát. Így lesz ugató, morgó, rémült kiskutyából sokáig hűséges, megbízható társ a mindennapokban – mókás külseje és kissé talán esetlen megjelenése ellenére is. Kölcsönös tisztelet, türelem és következetesség – ezek a boldog és jól nevel francia bulldog hozzávalói.