Így lesz szófogadó a francia bulldogod

Category:
Author: wonderfulkennel
Date: június 17, 2020

[et_pb_section fb_built="1" admin_label="section" _builder_version="3.22"][et_pb_row admin_label="row" _builder_version="3.25" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.25" custom_padding="|||" custom_padding__hover="|||"][et_pb_text admin_label="Text" _builder_version="3.27.4" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat"]

Ha a kutyád jól viselkedik, az nem csak neked öröm, hanem neki is. Ha be tudod hívni, mert hallgat a nevére, ha bátran sétálhatsz vele, mert nincsenek rossz szokásai, ha be tudsz ülni vele a kocsiba, mert betartja a szabályaidat, az azt jelenti, hogy minden helyzetben, stresszmentesen maradhat a kísérőd. Ezért az idilli állapotért meg kell dolgozni. A legjobb, ha felkeresel egy kutyaiskolát. A francia bulldog nevelése azonban nem itt, hanem már a hazaérkezéskor elkezdődik. Lássuk tehát, mik a stresszmentes kutyatartás titkai:

 

 

 

A kutyádnak van… lába!

 

 

 

Banálisan hangzik, ugye? Sajnos a francia bulldogok esetében sokszor megfeledkezünk ezekről a fontos eszközökről. Mivel kistestű fajtáról van szó, nagy a kísértés, hogy felemelve szállítsd, arrébb tedd, vagy egyszerűen felkapd őt. Ez azonban sajnos nem a legjobb módszer. 

 

Engedd, hogy a saját lábán közlekedjen és várd is el tőle, hogy a segítséged nélkül is eljusson a-ból a b-be. Ez nem csak azért fontos, mert egy kifejlett, akár 15 kilós bulldogot már nem olyan könnyű sok-sok méteren át cipleni. Azért is, mert fontos, hogy a kutyosodnak meg kell tanulnia, hogy:

 

  • Teljesítse a kéréseidet anélkül, hogy fizikailag be kelljen avatkoznod, tehát például a kiszemelt helyre cipelned őt. 
  • Saját maga oldja meg a problémáit, tehát ne akarjon az öledbe kéredzkedni, ha kellemetlen helyzetbe kerül. 

 

Engedd, hogy a kiskutya a saját lábán fedezze fel a környezetét! Hívd vissza, kösd pórázra, vagy, ha tényleg nagyon szükséges, fedd meg, ha valami rosszat csinál! De ne úgy akard megfékezni, vagy az engedelmességre rávenni, hogy az öledbe kapod! Ha a kivonod őt bizonyos helyzetekből azzal csak ártasz neki, mert nem fogja megtanulni kezelni az életben adódó eseményeket.

 

 

 

Figyeld a kutyád jelzéseit!

 

 

 

A denevérfülek, a turcsi orr, a gombszemek és a farok is mesélni tudnak. Rengeteg dologra következtethetsz a kutyád testbeszédéből. Ha odafigyelsz rá, el tudod kerülni a legnehezebb helyzeteket. Ha például valaki megsimogatja őt, láthatod, hogy élvezi-e, vagy elfordul a helyzetből és szájnyalással, szájnyitással próbálja csökkenti a stresszt. Ha azt látod, hogy a kutyádnak nem tetszik a helyzet, el tudod terelni a figyelmét, vagy ki tudod vonni a szituációból, még azelőtt, hogy odakapna, vagy megugatná azt, aki kedveskedik neki. 

 

 

 

Ha nagyjából ismered a reakcióit, sokkal könnyebben elkerülöd a felesleges feszültséget. Vannak nem kívánt reakciók, például a sunyítás, harapás, ugatás, morgás, amiket a kutyusod akkor mutat, amikor valami nem tetszik neki. Ilyenkor hajlamosak vagyunk rászólni, esetleg a kutyus orrára koppintani - pedig lehet, hogy csak félelmi reakcióról van szó. Ilyenkor ahelyett, hogy megszüntetnénk a gondok okát, csak további feszültséget keltünk az állatban, ez pedig ritkán vezet jóra. 

 

 

 

Szánj egy kis időt arra, hogy megtanuld, mit tehetsz ilyen helyzetekben! Vannak kutyák, akiknek a simogatás, vakargatás, vagy már a gazdi hangja is elég, hogy megnyugodjanak - például amikor gyerekek veszik körül őket. Más kutyusoknak segít, ha elvonják a figyelmüket, játszanak, labdáznak velük. Kevesebb stressz, nyugodtabb kutya! 

 

 

 

Szabj határokat!

 

 

 

Persze az, hogy odafigyelsz a kutyádra és engeded, hogy a saját akarata szerint közlekedjen, még nem azt jelenti, hogy nem kell betartani bizonyos szabályokat. Fontos, hogy legyenek elvárásaid a kutyáddal szemben és megköveteld tőle a fegyelmet. Ez ugyanis szabadságot ad neki. 

 

 

 

Ha elvárod tőle, hogy első szóra engedlemskedjen, ha hívod, az azt jelenti, hogy nyugodtan szaladgálhat a kutyafuttatóban, visszahívod és jelzel neki, ha indulnod kell vagy veszélyt érzel. Ha csak engedéllyel láthat neki az étkezésnek, nyugodtan sétálhattok a városban, nem kell folyton a lábad mellett állnia, nehogy olyasmit egyen meg a földről, amit nem kellene. 

 

 

 

Legyél pozitív és következetes!

 

 

 

Ha a kutyád az elvárt viselkedést tanúsítja, dicsérd meg! Ne babusgasd viszont, ha olyasmit tesz, amit nem szeretnél! Szintén azért, mert kistestű kutyáról van szó, hajlamosak vagyunk babusgatni és simogatni a kutyust, ha félelemből morog, vagy borzol valakire. Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy nem veszik komolyan a kutya fenyegetését, kinevetik, vagy játéknak veszik például a vicsorgást.

 

 

 

Ha félelmet látsz a kutyán, beszélj hozzá, vagy hívd arrébb, ha pedig borzol, vagy vicsorog, mondj egy határozott NEM!-et és tereld el a figyelmét! Sose próbáld simogatással, nevetgéléssel elvenni egy helyzet élét, hiszen így a kutyád nem tanulja meg kezelni az indulatait és a félelmeit - holott képes lenne ezekre a dolgokra. 

 

 

 

A 3 másodperces szabály

 

 

 

A kutyák sajnos nem gyerekek, hogy elbeszélgethess velük arról, mi is történt délelőtt az iskolában. Ha valami rosszat csináltak, azonnal jelezni kell nekik, hogy hibáztak. Ha például a kutyád lerángatta a helyéről a WC-papír gurigát, hiába fedded meg őt a nap végén a másik a szobában - nem fogja tudni, miért kapott szidást. 

 

 

 

Ha a bulldogod valami rosszat csinál, igyekezz azonnal rászólni. Szakértők. szerint 3 másodperced van arra, hogy reagálj - vagyis jó, ha lehetőleg azonnal lépsz valamit a cselekvésre. Nem kell verekedned, vagy büntetned, a kemény, határozott fellépés is megteszi, a lényeg, hogy gyorsan szólj neki.

 

A francia bulldog fogékony, társasági kutya. Ha következes vagy vele és odafigyelsz rá, éppen olyan hatékonyan tud majd olvasni a Te jelzésediből, mint Te az övéből. Ha kommunikáltok egymással, tudni fogja például, hogy az utca mások feléről ugató uszkár nem jelent rád veszély, így nem akar majd tőle hangos morgással megvédeni. A testbeszédedből látja, hogy a gyerekek a “falkádhoz” tartoznak, így még a kissé hangosabb közeledést is türelmesebben viseli. 

 

 

 

Ha egymásra tudtok hangolódni, a francia bulldog képes lehet akár parancsok nélkül is tenni a dolgát. Így lesz ugató, morgó, rémült kiskutyából sokáig hűséges, megbízható társ a mindennapokban - mókás külseje és kissé talán esetlen megjelenése ellenére is. Kölcsönös tisztelet, türelem és következetesség - ezek a boldog és jól nevel francia bulldog hozzávalói.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

A quote for you:

"Just a small life
Just a tiny life, in the palm of your hand. If your soul could see what flows from it, you would be richer and better for it. He trusts you with his fate, he loves you, you are the summit of his humble life, the mirror of your love, he rewards you with his heart, you'll never have a better friend than he! Ervin Aranyosi"
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram