„WOW, a franciád bundája olyan sima és ápolt, mit csináltál?”. Sokszor hallom ezt az emberektől, ezért úgy döntöttem, hogy készítek egy kis bemutatót arról, hogyan érheted el ezt, a saját francia bulldogodon.

Egy egészséges és fényes kutyabunda bárhol magára vonzza az emberek figyelmét, akár egy kávézóban, bevásárlóközpontban vagy csak séta közben, az emberek azonnal észreveszik a különbséget és kérdezősködnek róla. Ahogy az emberek szokták mondani, ép testben ép lélek, a kutyája általános egészségi állapotának tükörképét mutatja, ha szép bundában virít.

 

Francia bulldog táplálkozása

Francia bulldog szőrzetének egészségesen és simán tartásának egyik módja a megfelelő tápanyagok biztosítása. Azzal, hogy a szőrös barátodat a legjobb minőségű táplálékkal eteted, kutyádat kevésbé teszed hajlamossá az allergiára. Sajnos sok francia bulldognál jelentkezik táplálékallergia a rossz minőségű táplálék miatt. Többek között ezért is tanácsos elkerülni a „melléktermékekben” – a levágott állatok feldolgozott maradékaiban – gazdag kutyatápokat, amelyek még mindig jelen vannak egyes ételekben.

 

A legtöbb kutya azonban bármit megeszik…

Nem minden van pozitív hatással a francia kutyus szervezetére. A kukoricában, búzában és gabonában gazdag ételek gyakran okoznak bőrproblémákat ennél a kutyus fajtánál. Ha magadnak nem választanál szénhidrátban gazdag étrendet, akkor a szőrös barátodnak sem, igaz?  A megfelelő táplálék kiválasztása kedvenced számára csak rajtad múlik. Ezért ne a legolcsóbb konzerv- és száraz kutyatápokat vásárold, hanem kezdj el friss és főzött, házi készítésű kutyatápok után kutatni. 

 

Hogyan kell ápolni a francia bulldogot?

Mindannyian tudjuk, hogy a francia bulldog rövid szőrű kutya, de nem számít, hogy rövid vagy hosszú szőrű kutyád van, minden kutyát rendszeresen kell ápolni. Sokféle ápoló eszköz közül választhatsz, de ha a francia bulldog ápolási igényeiről beszélünk, erősen ajánlom, hogy használj fésülő kesztyűt, a bulldogod szőrzetének legalább heti egyszeri ápolásához. A fésülő kesztyű nagyszerű segédeszköz a rövid szőrű kutyák ápolására, mivel nem károsítja a szőrt, és kellemes masszázs hatást biztosít a kutya testének.

 

Milyen fürdetés a legjobb?

A környezeti allergiában szenvedő franciák esetében a rendszeres fürdetés jelenti az egyik legfontosabb részét a bundájuk egészségének és simaságának megőrzésében. Az olyan környezeti allergének, mint a por, a pollenek és a különböző házi vegyszerek nemcsak a franciáknak, hanem az embereknek is hatalmas problémát jelentenek. Az emberekkel ellentétben, akik naponta fürdéssel távolítják el testükről a különböző környezeti allergéneket, a francia bulldogok nagyban függnek a gazdiktól. Ezért tanácsos havonta egyszer zabkása fürdőben megfürdetni a francia bulldogot. A zablisztes fürdő jótékony hatást gyakorol a francia bulldog bőrére, és segít enyhíteni a viszketést.

 

További nagyszerű lehetőség a francia bulldog szőrzetének fényesen tartására a különböző illóolajok használata. Használhat kókusz- és ricinusolajok keverékét, és ezekkel hetente egyszer permetezd be kutyád szőrét. A permetezés után célszerű átfésülni a bundáját, mert így eltávolíthatod a felesleges szőrszálakat.  A következő lehetőség a fürdősó, amely teljesen alkalmas a francia bulldogok érzékeny szemére és bőrére. Ez több különböző illatban kapható, és kifejezetten a bulldog típusú kutyák számára lett kifejlesztve.

 

Hogyan ápold a francia bulldogod körmeit?

A korábban említett tippek mellett, amelyekkel egészségesen és simán tarthatod a franciád szőrzetét, nem hagyhatjuk ki a lehetőséget, hogy ne említsük meg imádnivaló mancsaikat.  El kell ismerned, hogy nincs rosszabb, mint amikor egy kutya körmeit vágatlanul látod. Sajnos vannak olyan kutyatulajdonosok, akik nem tudatosan hagyják ápolatlanul a kutya körmeit. Ez valójában fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat a franciádban.  Annak érdekében, hogy francia bulldogod körmei egészségesek maradjanak, ajánlatos havonta levágni őket. Másrészt, ez valójában nagyban függ magától a kutyától is, így egyes kutyák körmeit 2 havonta kell vágni.