Beülsz az autóba. A motor barátságosan dorombol. A nap süt, de nem kapcsolod be a klímát, hagyod, hogy a menetszél borzolja a hajad egy kicsit. Hamarosan megváltozik az életed. Csillogó gombszemek követnek, denevér fülecskék hegyeződnek a lépteid nyomán. Tenyésztőhöz indultál, hogy elhozd álmaid kiskutyáját. Vajon mitől lesz ez az élmény tökéletes?

 

A lelki felkészülés

Talán kicsit nyálasan hangzik, de a gazdiságra éppen úgy fel kell készülni lelkileg, mint a szülővé válásra. A két folyamat sok mindenben hasonlít, de rengeteg dologban különbözik is egymástól. A kiskutya ugyanis nem embergyerek. Fontos, hogy kutyának érezze magát, de ne kutyául. 

 

A legfontosabb: a kutyusodnak nem anyukára és apukára van szüksége. A tündéri, pufók kis kölyök egyszer csak felnő, kíváncsiskodik, megismeri a világot. Rájön, hogy jó érzés a többiekkel játszani és az öledbe bújva ejtőzni a kanapén. Lehet, hogy behozza az újságot, megérzi, hogy szomorú vagy, esetleg felébreszt reggel az óra helyett, nehogy elkéss. Egy okos, felnőtt kutyának nem szülők kellenek, hanem egy határozott falkavezér, aki kereteket szab neki, de aki mellett szabad és boldog lehet.

 

Ha a kutyusod könnyen behívható, nyugodtan elengedheted szaladgálni a kutyafuttatóban vagy a falkával a mezőn. Ha szobatiszta és tud autózni, veletek tarthat a nyaralásra. Ha tudja, hogyan lehet óvatos, csodás játszótársa lelhet a gyerekeid személyében. Ha ez nem megy, pórázon kell maradnia, panzióban vakációzni és szobakennelben unatkozni, amíg a kicsik a nappaliban játszanak. Azzal, hogy kereteket szabsz, visszaadod a kutyus szabadságát.

 

A következőkben ezt az elvet követjük, és megmutatjuk, hogyan teremthetsz biztonságot a kiskutyádnak az első napokban. 

 

Mire lesz szükség?

 

A kutyus érkezése előtt be kell szerezned néhány alapvető felszerelési tárgyat. Ezekről bővebben írtunk a francia bulldog tartás költségeit taglaló cikkünkben. Röviden, a kutyusodnak szüksége lesz:

 

  • Fekhelyre (esetleg alomtálcára és/vagy pelenkára)
  • Itató-etető edényre
  • Pórázra, nyakörvre, hámra
  • Kezdő tápra
  • Takaróra
  • Játékokra

 

Elképzelhető, hogy ezekből néhányat a tenyésztő biztosít a számodra. Ezt mindenképpen érdemes átbeszélni a kutyus elhozatala előtt. 

 

Ismerkedés a tenyésztőnél

 

A tenyészetekben a kiskutyák az anyukájukkal és a testvéreikkel élhetnek. Amikor megérkezel a tenyésztőtől, valószínűleg sok-sok, esetlen kis gombóccal találkozol a büszkén röfögő francia bulldog anyuka körül. A kölykök játszanak, birkóznak, harapdálják egymást, de esténként azért békésen összebújva alszanak. 

 

Ebből az idilli és biztonságos környezetből az általad választott kölyöknek most ki kell szakadnia. Bár a kicsik ösztönösen tudják, hogy előbb-utóbb meg kell küzdeniük a helyükért a világban, a változás mindig fájdalommal jár. Éppen ezért érdemes számára még ismerős terepen ismerkednek a kiskutyával. 

 

Mielőtt az öledbe kapva hazavinnéd, csalogasd magadhoz! Engedd, hogy a saját tappancsain közelítsen meg. Játsz vele, simogasd, engedd, hogy megnyalogassa a kezed! Ezután jöhet az utazás!

 

Beszállás! Irány haza!

 

Emlékszel még a felszerelés listára? Ez most lesz csak igazán fontos! Mindenképpen legyen a kezdőcsomagban egy takaró, amelyet a kiskutya már ismer. Ha a tenyésztő nem tud ilyet adni, te vigyél magaddal, és engedd, hogy az anyakutya és a kölyök testvérei játszanak benne. 

 

Ezzel a takaróval béleld ki a kennelt vagy kutyaszállítót a kocsiban! A kutyusod így szállítás közben is biztonságban érezheti magát egy kicsit. Itt jön az első, fontos lépés! Engedd, hogy ha csak lehet, a saját lábán kövessen téged, és egyedül szálljon be a kocsiba!

 

Néhány tenyésztő igyekszik pórázhoz, autózáshoz szoktatni a kutyusokat, de erre nem mindig van lehetőség. Ha viszont engeded, hogy saját maga hozzon döntést, rengeteg stressztől kíméled meg a kiskutyát. Ezzel nem csak az egészségét véded és a bizalmat alapozod meg kettőtök között. Az első éjszakát is megkönnyítheted. 

 

Ez lesz az új otthonom?

 

A kiskutya nem menyasszony, otthon sem kell ölbe kapva átvinni a küszöbön! Ha biztonságosan megteheted, engedd, hogy a saját lábán sétáljon be az otthonodba, amit hamarosan remélhetőleg fenyegető röfögéssel és büszkén hegyesedő fülekkel, a sajátjaként őriz majd. 

 

Engedd, hogy felfedezze az új környezetét! Persze nem kell mindent elviselned, gyengéden szabhatsz határokat! Ha a cipőd rágcsálására, vagy az ajtófélfa jelölésére vetemedne, nyugodtan szólj rá, majd tereld el a figyelmét! Ilyenkor még nincs szükség kemény fegyelmezésre – tulajdonképpen még el kell magyarázni neki a szabályokat. 

 

Egy kis sírás belefér – az első éjszaka

 

Jó, ha az első pillanatban kijelölsz a kölyök számára egy helyet a lakásban. Terítsd le a pokrócát, és biztosíts neki enni- és innivalót. A fáradt kölyök előbb utóbb biztosan visszahúzódik majd az ismerős illatok közé. 

 

Az első éjszakákon könnyen előfordulhat, hogy a kölyök nyugtalan vagy sír. Ilyenkor nehéz megállni, hogy ölbe ne kapd, vagy jutalmazd – de ezek a tevékenységek csak megerősítik benne ezt a viselkedést. 

 

Ha a kölyök nagyon sír, beszélj hozzá nyugodt hangon, esetleg tereld el a figyelmét. Ha türelmes és barátságos vagy vele, pár nap alatt megtanulja, hogyan nyugtassa meg saját magát. Ez nehéz dolog, hiszen eddig valószínűleg a mamája és a testvérei mellett hajthatta álomra a fejét. 

 

Néhány plusz tipp a nyugalomért

 

Van néhány apróság, amit érdemes lehet bevetni a nyugodtabb kezdő időszakért. Íme pár tipp:

 

  • Érdeklődj a tenyésztőtől, hogy milyen tápot kapott a kiskutya! Sokan már egy havi adaggal adják át a kutyust a gazdinak, de ha nem így történik, igyekezz ugyanolyan tápot etetni, hasonló mennyiségben!
  • Az első időszakban igyekezz lefárasztani a kutyust, hogy nyugodtabban aludjon! Egy kis játék a kertben bőven megteszi, nem kell sétákkal, folyamtos új ingerekkel terhelni.
  • Nem baj, ha az első éjszakát egy nagyobb alapterületű szobakennelben, esetleg egy számára elkülönített folyosón tölti a kölyök.  Jó, ha nem tud kárt tenni semmiben és nem kell fegyelmezni őt emiatt. Adj neki játékokat! Ezekkel biztonságosan levezetheti a stresszt. 
  • Listázd a vezényszavakat! Érdemes más az első pillanattól gyakorolni az “Ül”, “marad” vagy “ügyes” jelzéseket. A kiskutya eleinte persze nem érti ezeket, de könnyebb a számára, ha szituációhoz tudja kötni a szavakat. 

 

A szeretet és a határozottság hamar megnyitják az apró francia bulldogok szívét. Ha sikerült jó kapcsolatot kiépítenetek, a társad hamarosan a kedvenc kanapáédat bitorvolva követeli majd a hasvakargatást.