Francia bulldog színek változatos világa

Category:
Author: wonderfulkennel
Date: február 19, 2021

Ismerd meg a Francia bulldog színek változatos világát.

 

Amennyiben valaki szeretne egy olyan családtagot, aki elbűvölő viselkedésével és imádni való természetével hamar kedvenccé válhat, az nem is találhatna jobbat egy francia bulldognál. Ez igaz minden ehhez a fajtához tartozó egyedre, közöttük leginkább a szülők génjeitől függően változó színezet lehet a különbség. Ami egyedi lehet és kiemelheti a tiédet, az éppen a szőrzet színe, mely az egészen világostól a sötétig is megjelenik.

 

Francia bulldog színek meghatározása

Az Amerikai Kennel Club (AKC) egy a kutyák egészségének, fajtájának és kiképzésének őreként több mint 2 évszázada működő szakértő szervezet. Az AKC által jóváhagyott standard szerint 11 színkód létezik.

 

Fauve színcsalád

Tulajdonképpen őz-barna árnyalatnak is nevezhető ez a típus. A fényestől egészen a sötétebb árnyalatokig terjedhet. A legsötétebb Fauve színű bulldogok vöröses árnyalattal rendelkeznek, és sok sötétebb egyednél figyelhetünk meg fekete arc mellett fehér mellkast és további fehér foltokat is a bundán.

A Fauve színcsalád a következő színeket tartalmazza:

 •         fauve
 •         fauve & fehér
 •         fauve csíkos
 •         fehér & fauve
 •         fauve csíkos & fehér

 

Csíkos mintás

Gyakran „tigriscsíkosnak” is nevezik, habár az olyan esetekben elég nehezen észrevehető, amikor a minta színe sötétebb az alapszínnél és még a csíkok eléggé szabálytalanok is. Egy csíkos bundájú Francia bulldog világosnak és sötétnek is tűnhet a mintázattól függően, testén lehetnek további fehér foltok, illetve mellkasa is lehet fehér.

A csíkos mintázatú bulldogok lehetnek:

 •         csíkos
 •         csíkos & fehér
 •         fehér & csíkos

 

Krémszínű Francia bulldogok

A legkönnyebben beazonosítható színű Francia bulldogok közé a fehér, a krém valamint a krém és fehér tartoznak, semmi különleges árnyalatra nem kell gondolni, pont olyanok, amit a „jelzők” sugallnak. Ezek voltak a leggyakoribb színek, amikor az Amerikai Kennel Klub jóváhagyta a kódokat.

A krémszínű Francia bulldog színek változatai:  

 •         krém
 •         krém & fehér

 

Fehér Francia bulldogok

Egyéb jelölések a standard színek mellett

Természetesen további „finomságokkal” is jellemezhető egy-egy bulldog, így az AKC jóváhagyott az elfogadott színek mellett további jelöléseket is.

 • foltos: kis színfoltok találhatóak meg a bundán
 • fekete maszkos: nagyon gyakori ennél a fajtánál, az arc és az orr körül fekete
 • csíkos jelölés: vörös árnyalatú területek sötétebb szőrszálakkal
 • tarka: legtöbbször fehér szőrzet szín foltokkal
 • fehér jelölés: sötét szőrzeten lévő fehér területek

 

Exotikus Francia bulldog színek

Mint minden fajtánál, ebben az esetben is előfordul, hogy a szokásostól valamiben eltérő tulajdonságokkal rendelkező kutyusokkal találkozhatunk. Nem meglepő, ha összefutunk egy hosszabb orrúval, vagy esetleg egy teljesen fekete bundát viselő „kiskedvenccel”. Ezek mögött a „különlegességek” mögött viszont nem ritka, hogy valamilyen tenyésztési probléma is meghúzódik.

Sok jó hírű tenyésztő van a piacon, akik vagy hanyagságból, vagy pusztán önző anyagi érdekből nem felelősségteljesen végzik a tenyésztést. A tenyésztő kiválasztásakor elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk bizonyos kérdésekkel, mivel csak így lehetünk biztosak abban, hogy egy gondosan nevelt kiskutyát viszünk majd haza.

 

Habár hivatalosan 11 jóváhagyott szín létezik, azonban nem csak ennyi Francia bulldog színről beszélhetünk. Vannak az úgynevezett exotikus vagy ritka színek, amelyek a különféle tenyésztési hatások miatt alakultak ki.

 •         kék
 •         lila
 •         kék & tan
 •         csoki & tan
 •         kék merle

 

Az ilyen ritka színű kiskutyáknak általában magasabb ára van, mivel kevésbé gyakoriak és keresettek. Mindezek ellenére hamar trenddé vált az ilyen „különlegességek” választása, hiszen egyedisége a gazdi egyediségét is jelenti. A legtöbben nem is gondolnak arra, hogy esetleg valamilyen egészségügyi rendellenesség is társul a különleges szín mellé.

 

Most akkor le is mondjak a ritka színű bulldogról?

Nem kell mindenáron megijedni és visszakozni, ha a kedves, bújós és bájos Francia bulldogot különleges színben szeretné hazavinni, viszont nagyon alaposnak és körültekintőnek kell lennie, amikor kiválasztja a megfelelő tenyésztőt. Ki szeretné, ha kis kedvence havonta szenvedne valamitől, állandóan orvoshoz kellene cipelni? Nyilvánvalóan Ön sem.

Fontos megjegyezni, hogy nem az összes ritka színű bulldogot tenyésztik felelőtlenül. Kerülje a hobbiból, ház környékén tevékenykedő „szaporítókat”, és csak széles referenciával rendelkező, valóban profi és nem csak annak látszó tenyészőben bízzon, hiszen az érzelmi oldala mellett a pénztárcájának sem mindegy, hogy milyen egészséges bulldog kerül Önhöz.

 

Melyik szín a legjobb?

Ez egy olyan kérdés, mint, hogy melyik szín a legjobb egy autónak. Megválaszolhatatlan. Mindenkinek más a prioritása, valakinek ez jön be, valakinek meg más. Nem titok, hogy az egyik legnépszerűbb színválasztás a kék, azonban mint sok típusnál, itt is kialakulhat az úgynevezett rendellenes szőrhullás, amelynek angol kifejezése a color dilution alopecia. Jellemzően ilyenkor féléves kor környékén a test egyes részein a kutya szőre elvékonyodik, például a háton, mellkason, combtöveknél vagy a füleknél.

Egészen szőrhullásig is eljuthat ez a betegség, ami egyet jelent a színmutációs alopeciával. A szín higítás következtében a túlzott pigmentáció a szőrszálak töréséhez vezet, majd legvégül csak a kopasz foltok maradnak. Természetesen még egyszer hangsúlyozva mindez elkerülhető egy megfelelően kiválasztott tenyésztővel, így nem kell félelmében lemondania a ritka, exotikus színű Francia bulldogokról.

 

Azt azért mindig tartsa szem előtt, hogy ez a kis teremtmény a nap végén, amikor odabújik Önhöz, olyan szeretet fog adni színétől függetlenül, hogy eltörpülnek majd a külső megjelenésével kapcsolatos kérdések.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

A quote for you:

"Just a small life
Just a tiny life, in the palm of your hand. If your soul could see what flows from it, you would be richer and better for it. He trusts you with his fate, he loves you, you are the summit of his humble life, the mirror of your love, he rewards you with his heart, you'll never have a better friend than he! Ervin Aranyosi"
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram