Francia bulldog örökbefogadás megfontoltan!

Category:
Author: wonderfulkennel
Date: augusztus 11, 2021

Nagyszerű és becsülendő, ha menhelyi kutyát szeretnél örökbe fogadni, vagy már örökbe is fogadtál egyet. Összefoglaltuk a legfontosabb tippeket a menhelyről történő boldog és tartós örökbefogadáshoz. Ez utóbbit azért érdemes kihangsúlyozni, mivel sok gazdi nem fontolja meg kellőképpen a döntést és később nagy árat fizet ezért a kutyusával egyetemben. A francia bulldog örökbefogadás egy hatalmas elhatározás, amit most felelősségteljesen hozhatsz meg a mi segítségünkkel.

 

A menhelyi kutyák örökbefogadása jól átgondoltan kell, hogy történjen – az ismételt menhelyre való visszatérés csökkenti a kutya esélyét arra, hogy boldog, örök otthont találjon a későbbiekben magának.

 

Nagyon alaposan beszélj az elhelyező menhellyel az elképzeléseidről, és hagyd, hogy tanácsot adjanak!

-        Ne hagyd, hogy az érzéseid tévútra vezessenek.

-        Válassz olyan kutyust, amelyik megfelel a személyiségedhez (nyugodt, sportos, aktív, időnként egyedül maradhat, tud autót vezetni 😊 stb.).

-        Az idősebb kutyák nagyszerű társak, például ha az új család inkább csendes kutyát keresne.

-        Gondold át, hogy melyik francia bulldog fog a legjobban megbirkózni a mindennapi életritmusoddal (pl. érzékeny kutya vs. nagycsaládos, kisgyermekes család).

 

Tudd meg előre, hogy a környéken engedélyezett-e a kutya tartása. Érdemes megkérdezni a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett a főbérlőt, a munkáltatót és a családtagokat is. Ki fog vigyázni a kutyára, ha beteg vagy, vagy elutazásod miatt hosszabb időre távol leszel? Beszélj még most barátaiddal és családtagjaiddal, illetve tájékozódj a jó helyi kutyapanziókról is. Lehet, hogy ez most túl feleslegesnek tűnik, mert majd megoldod valahogy felkiáltással nincs kedved ennyi mindenre odafigyelni, de gondolj csak bele, egy gyerekvállalás előtt is mérlegelni kell…

 

Megengedheted-e magadnak a költségeket, amely egy francia bulldog örökbefogadásával jár?

A francia bulldog örökbefogadása bizony megfogja terhelni a pénztárcáját. A kutyatartásnak több költsége van, mint amennyit a legtöbb új kutyatulajdonos gondol. Megengedheted ezt magadnak?

Ezekkel kell számolnod:

-        Táplálkozás

-        Egészség (rendszeres állatorvosi ellenőrzés, féregtelenítés, oltások, szükség esetén gyógyszeres kezelés betegség vagy műtét esetén).

-        Ápolás (fogápolás, szőrtisztítás/szőrzetápolás, ápolás, ha szükséges)

-        Felszerelés (kutyafekhely, kutyakosár, póráz(ok), hám, játékok)

-        Kutyaiskola

-        Kutyák felelősségbiztosítása

Az első napok az új családban

Örökbefogadás sok pihenéssel, alvással és türelemmel, a kutya új életének első napja izgalmas. Hagyd, hogy kutyusod békés, nyugodt körülményekbe csöppenjen, ezért a kíváncsi látogatókat és barátokat, akik látni szeretnék az új kutyát, későbbre kell halasztani. Ez azért is fontos, mivel a menhelyi élet gyakran zajos és zsúfolt, előfordulhat, hogy a kutya az első napokban kimerültség miatt rengeteget alszik. Ha már vannak más kutyák a házban, adj időt az új jövevénynek, hogy egyedül legyen az érkezése, és először aludja ki magát rendesen.

Az új családjával való egészséges viszonyt is lassan kell kiépíteni - adj neki időt, hogy magától is felvegye a kapcsolatot. Ülj le a padlóra, távolabb tőle, és kínáld fel neki a kontaktust. Így nem fogja magát nyomás alatt érezni és hidd el, hamarosan keresni fogja a társaságod. Amennyiben szükséges, magyarázd el a gyerekeknek, hogy az új kutya nem akarja, hogy azonnal megsimogassák, hanem szüksége van egy kis időre, hogy megszokja az új családját.

 

Mit tegyünk, ha máshogy viselkedik, mint amire számítottunk?

A menhelyi kutyák, ha egyszer elnyerted a szívüket, végtelenül hálásak ezért a második esélyért. A kezdeti alkalmazkodási időszak azonban a vártnál nehezebb lehet. Egy tanulmány szerint a menhelyi kutyák 89,7%-a viselkedési okokból kerül vissza. Új gazdiként ne várj csodákat, különösen az első időszakban - kutyád nem viselkedik hálátlanul, csak először meg kell szoknia a változásokat. A menhelyen a kutyusának olyan gondozói voltak, akik nem tudtak mindig ott lenni vele. Valószínűleg kennelben élt más kutyákkal, nem pedig otthoni környezetben, és előfordulhat, hogy már voltak rossz tapasztalatai az életében. Idő, szeretet és türelem kell ahhoz, hogy a kutyában visszahozzuk az életkedvet.

Vannak a Francia bulldog örökbefogadás első napjaiban előforduló viselkedési formák, amelyek a beilleszkedési nehézségekre utalhatnak, a következők lehetnek ezek:

-        problémák a szobatisztasággal

-        étvágytalanság vagy hányás

-        gyakori rejtőzködés

-        sokat vagy nagyon keveset alszik

-        állandó ugatás

-        félelem

-        agresszív viselkedés (pl. étel irigység vagy zaklatottság érzése)

-        nyugtalanság (állandó mozgáskényszer, rohangálás)

-        állandó mancsnyalás

-        körbe-körbe futás vagy a farokkergetés.

-        félelem az egyedülléttől

-        félelem (hányás) vezetés közben

Beszéljen a menhelyével - ők ismerik legjobban az új kutyát, és tudnak segíteni a viselkedés megfelelő kezelésében.

 

Reméljük sikerült kellően felkészítenünk egy Francia bulldog örökbefogadására, ha igen, akkor mire vársz? Irány a menhely és hozz haza egy új családtagot!

A quote for you:

"Just a small life
Just a tiny life, in the palm of your hand. If your soul could see what flows from it, you would be richer and better for it. He trusts you with his fate, he loves you, you are the summit of his humble life, the mirror of your love, he rewards you with his heart, you'll never have a better friend than he! Ervin Aranyosi"
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram