Francia bulldog etetés tervszerűen

Category:
Author: wonderfulkennel
Date: január 29, 2021

Mindenkinek van egy első bucija, nem sokan vannak, akik egyből kettővel kezdik. 🙂 Nos ilyenkor nem árt alaposan utána járni, hogy vajon melyek is azok a szempontok az étkezésben, amiket érdemes betartanunk ennél a francia bulldog etetés során, ha felelős gazdik szeretnénk lenni.

Ellenkező esetben nem csak esztétikailag okozhatunk kárt kiskedvencünkben, hanem az egészségügyi állapotában is negatív következményeket idézhetünk elő amennyiben nem vagyunk kellően körültekintőek. Nézzük tehát, hogyan táplálhatjuk megfelelően francia bulldogunkat:

 

Csak tudatosan, tervszerűen - Francia Bulldog etetése

Mindennek az alapja, hogy kerüld el a véletlenszerű, ad hoc jellegű etetést, a rendszeresség és a pontosan kiszámított adagok megalapozzák kutyusod kiegyensúlyozottságát, és megkönnyítik a dolgodat akkor is, amikor valami ok folytán változtatnod kell táplálkozásán, hiszen valamilyen egészségügyi probléma esetén vissza tudod nézni az adatokból, hogy mit rontottál el.

Természetesen nem várható el a gazdiktól, hogy a különböző mértékegységek és számok útvesztőjében teljesen kiismerjék magukat, ezért a legtöbb gyártó egyszerűbb megoldást választva, csészékben vagy bögrékben is megadja, hogy mennyi is az annyi, ahelyett, hogy a kalóriákkal és a kJ-okkal kelljen viaskodni.

Adagolás egyik alapja a „SÚLY”-os kérdés

Ahogy nálunk, embereknél, úgy 4 lábú társainknál sem ugyanazt a mennyiséget igényli egy 8 kg-os és egy 13 kg-os kutya, éppen ezért fontos folyamatosan kontroll alatt tartani kedvencünket. A Francia bulldog etetése azért igényel rendkívüli odafigyelést, mert ez a fajta különösen hajlamos az elhízásra.

Nyilvánvalóan nem vihetjük állandóan állatorvoshoz, hogy pontos számot kapjunk a dkg-okról, viszont ezt otthon mi is megoldhatjuk, ha a Bulldogunk megtanult egy pár másodpercet egy helyben ülni. Amennyiben a kutyus nem a korának megfelelő súllyal rendelkezik, mindenképp változtass valamin.

Az indokoltnál alacsonyabb tömegű kutyusok esetében kicsit emelj az adagokon, de semmiképp ne nagy lépésekkel haladj, mert könnyen gyomor panaszok jöhetnek elő. Viszont, ha plusz súlyt észlel, akkor csökkentsd az eledel mennyiségét és fektess nagyobb hangsúlyt a mozgásra is a kedvencednél.

Fontos, hogy ha ezekkel az eszközökkel nem tudtál érdemi változást elérni, fordulj bizalommal állatorvosodhoz, nehogy valami komolyabb egészségügyi probléma álljon a dolog hátterében.

Pro tipp: Ha nyugtalan a bucid, akkor állj rá te a mérlegre, majd vedd fel a kutyusod és úgy is ismételd meg a méretkőzést. Ezután a második mérésből vond ki az elsőt és megkapod a kutyusod pontos súlyát.

 

Húst hússal – avagy ne neveljünk „vega” kutyát

A Francia bulldogok egy részének eléggé érzékeny a gyomra, amelyet jól megválasztott eledellel, - habár lehet, hogy csak számos márka és típus kipróbálása után -, de karbantarthatunk. Amikor már végre sikerült megtalálnunk a helyes tápot, ne folytassuk a kísérletezést, maradjunk meg mindvégig amellett, ami a tapasztalatok szerint is a legjobbat teszi a kis „házőrzőnknek”.

Tudom sokszor nehéz ellenállni a könyörgő tekinteteteknek, de felejtsük el azt, hogy ebédnél a finom falatokból az asztal alá  juttatunk néhányat. Akár száraz, akár nedvestápról van szó, válasszuk a magas hústartalmú termékeket, gabonafajtákat egyáltalán ne tartalmazzanak, erre leginkább az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező kutyusoknál figyeljünk.

Amíg növekedésben vannak, addig a Francia bulldog etetése naponta három alkalommal ajánlott, majd ezután fokozatosan álljunk át a napi két étkezésre. A kiadós vacsora után szüksége van kedvencünknek egy kis „ejtőzésre”, így a sétát inkább az étkezések előtt ejtsük meg.

 

Mit tegyünk a hazaérkezés után?

A tenyésztők, hogy megkönnyítsék az otthoni kosztra való átállást, rendszerint adnak egy kis úti csomagot a négy mancs mellé, így érdemes fokozatosan átállni az általunk választott eledelre, persze, ha mi mással szeretnénk táplálni a bulldogunkat. Ebben az esetben először keverjük össze a két típusú konzervet vagy száraz táplálékot, végül pedig hagyjuk el a tenyésztőtől kapott eledelt.

 

Francia bulldog etetés tervező

Amint látható az alábbi táblázatban, a már említett adagoló csészével nagyon megkönnyítik az adagolást, így ki kell olvasnunk melyik is az az adat, ami éppen a kedvencünkre vonatkozik.

Gyakorlatilag a havi lebontás miatt biztosítva van a fokozatosság, hiszen az adagok apró lépésekkel történő változtatásának köszönhetően a francia bulldogunk szervezete is könnyedén, szinte észrevétlenül fog átállni a „felnőttkori” táplálkozásra.

Francia bulldog etetés minta

(forrás: Royal Canin)

 

Ne feledd, az alaposságot és a tervszerű táplálást egy boldog, egészséges 4 lábú társ fogja meghálálni! Ha éppen buci neveket keresel a kedvencednek, akkor itt találsz!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

A quote for you:

"Just a small life
Just a tiny life, in the palm of your hand. If your soul could see what flows from it, you would be richer and better for it. He trusts you with his fate, he loves you, you are the summit of his humble life, the mirror of your love, he rewards you with his heart, you'll never have a better friend than he! Ervin Aranyosi"
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram